Geen lening door Netflix-abonnement?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is kritisch over een wetsvoorstel van het kabinet. Dit voorstel wil de regels verbeteren voor het vastleggen van informatie van mensen die geld lenen. Maar volgens de AP beschermt het voorstel consumenten lang niet goed genoeg.

Wist u dat uw telefoon- of streaming-abonnement straks misschien als krediet geregistreerd kan worden? Het wetsvoorstel maakt namelijk niet duidelijk welke financiële overeenkomsten worden vastgelegd en vanaf welk bedrag. Kort door de bocht betekent dit dat een Netflix- of Disney+-abonnement invloed kan hebben op het bedrag dat u mag lenen!

Ook drie jaar is te lang

Als u geld wilt lenen of een creditcard aanvraagt, wil de bank natuurlijk weten of u het geld kunt terugbetalen. Bureau Krediet Registratie (BKR) beheert deze gegevens. Het gaat inmiddels om financiële informatie van meer dan tien miljoen mensen.

Nu worden die gegevens nog vijf jaar bewaard. Het kabinet wil deze periode verkorten naar drie jaar. Maar dat is nog steeds te lang, vindt de AP. De gegevens zouden niet meer bewaard moeten blijven als de lening is afgelost, tenzij daar een goede reden voor is.

Wat betekent dit voor u?

Als u ooit een lening heeft afgesloten of een andere schuld had, is de kans groot dat uw gegevens nog bekend zijn bij het BKR. Denk daarbij aan:

  • uw naam, adres en geboortedatum;
  • of u ooit rood stond en hoe lang;
  • of u ooit een betalingsachterstand had;
  • de hoogte en looptijd van uw leningen.

Schone lei

‘Het doel van kredietregistratie is om te voorkomen dat mensen te veel lenen en in de schulden raken. Als iemand een krediet aflost zonder problemen, is er geen reden om de gegevens te bewaren. Mensen moeten verder kunnen met een schone lei’, zegt Katja Mur van de AP.

Dit past ook beter bij de regels van de Nederlandse privacywet. Die zegt dat er niet meer gegevens verzameld en bewaard mogen worden dan nodig is. Hoe minder dat er zijn, hoe minder er fout kan gaan. Bijvoorbeeld dat iemand een lening misloopt door verouderde informatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over registratie bij het BKR of heeft u andere vragen over een bestaande of nieuwe lening? Neem dan gerust contact met ons op.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp