Meer hypotheekaanvragen ondanks hoge inkomenseis

Met de hoge woningprijs en de hogere hypotheekrente lijkt het kopen van een huis voor veel mensen verder weg dan ooit. Volgens berekeningen van technologiebedrijf Calcasa moeten aspirant-huizenkopers al snel twee keer modaal verdienen om voldoende hypotheek te kunnen afsluiten.

De gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland bedroeg eind vorig jaar € 452.000. Om een hypotheek voor zo’n bedrag te krijgen, is een gezinsinkomen nodig van € 95.000, aldus Calcasa. Terwijl een modaal inkomen in Nederland € 44.000 bedraagt.

Grote verschillen
Het technologiebedrijf nuanceert het bericht wel door erop te wijzen dat er tussen gemeenten grote verschillen kunnen zijn in prijs. Zo zijn veel huizen in bijvoorbeeld het Gooi twee keer zo duur als gemiddeld. Op plaatsen in Oost-Groningen en Zuid-Limburg kost een woning dan juist weer veel minder.

Meer hypotheekaanvragen
Toch lijkt de situatie kopers niet tegen te houden. Zo concludeert Ingage Franchise dat er sinds 2020 niet zoveel starters een hypotheekaanvraag hebben gedaan. Daarnaast hebben veel huiseigenaren het plan om hun bestaande hypotheek te verhogen.

Cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) wijzen op eenzelfde tendens. Volgens het HDN zijn er in februari 2024 ruim 30% meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de markt terug op het niveau van 2020/2021.

Hypotheek verhogen
Zoals gezegd zijn er veel mensen die hun hypotheek willen verhogen. Volgens HDN ligt dat met 16.000 aanvragen op het hoogste niveau sinds september 2022. Het extra geld is meestal bedoeld voor het verduurzamen of verbouwen van de woning.

Berekenen
Heeft u ook plannen om in uw woning te investeren? Dan biedt uw bestaande hypotheek misschien mogelijkheden, zeker als uw huis meer waard is geworden. Wilt u weten hoeveel financiële ruimte dat kan opleveren? Neem dan even contact met ons op. We maken graag een afspraak met u om het voor u te berekenen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp