Meer starters, hogere hypotheekrente en langer krapte op de huizenmarkt

Er was de afgelopen weken opvallend veel en divers woonnieuws. We hebben de belangrijkste nieuwtjes voor u samengevat in dit bericht.

Allereerst goed nieuws vanuit makelaarsvereniging NVM. Die meldde dat het aantal starters op de woningmarkt in de eerste helft van dit jaar is toegenomen, zowel in absolute als in relatieve zin.

In de eerste zes maanden van 2022 kochten 28.000 mensen hun eerste huis. Dat zijn er ruim 1.200 meer dan in de eerste helft van 2021. In totaal was 45% van de huizenkopers starter tegen 40% vorig jaar.

Hypotheekrente omhoog

Minder leuk is het dat veel banken hun hypotheekrentes verder hebben verhoogd of dat binnenkort zullen doen. Dat geldt vooral voor leningen die voor lange tijd worden vastgezet. De reden van de verhogingen is het oplopen van de kapitaalmarktrentes als gevolg van de inflatie. Ook de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven in juli en september verder zal verhogen, speelt een rol.

Weinig huizen

Onder ‘normale’ omstandigheden zou zo’n verhoging van de hypotheekrente leiden tot lagere huizenprijzen. Maar of dat nu ook gebeurt, is maar de vraag. De krapte op de woningmarkt is namelijk in het afgelopen jaar verder toegenomen. Volgens onderzoeksbureau ABF Research is het tekort dit jaar gestegen van 315.000 naar 390.000 huizen. Het bureau verwacht dat dit tij op zijn vroegst in 2028 wordt gekeerd. Mede door de val van het kabinet is het reëel dat dit nog later wordt.

Niet somberen!

Toch hoeven aspirant-huizenkopers niet te somberen! De huizenprijzen zijn gemiddeld zo’n 10% lager dan tijdens de laatste piek, de meeste lonen zijn gestegen en de leennormen zijn verruimd. Ook is het aantal te koop staande huizen flink toegenomen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u plannen om een huis te kopen en wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Twijfelt u erover of u de rente uw hypotheek korter of langer moet vastzetten? Neem contact met ons op. Als specialist op het gebied van woningfinanciering helpen we u graag verder!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp