Minder auto’s gestolen, meer teruggevonden

Het aantal gestolen personenauto’s is in 2023 iets afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Ander goed nieuws is dat steeds meer gestolen auto’s worden teruggevonden.

Dit blijkt uit cijfers van het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Vorig jaar zijn er 5.844 gestolen tegen 5.973 in 2022. Verder is het terugvindpercentage opgelopen naar 47%, het hoogste percentage in tien jaar tijd.

Aangifteloket Gestolen Voertuigen
Volgens het LIV zijn deze positieve cijfers voor een belangrijk deel te danken aan het aangifteloket Gestolen Voertuigen. Dat is dagelijks telefonisch bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur op telefoonnummer 088 – 00 87 444. Tussen 23.00 uur en 07.00 uur kunnen gedupeerden een voicemailbericht achterlaten.

Binnen een half uur is de aangifte verwerkt en dat heeft een positieve invloed op het terugvindpercentage. De kans op terugvinden is namelijk in de eerste 24 uur het grootste. Ook de communicatiesystemen van jongere auto’s dragen volgens het LIV bij aan het hogere terugvindpercentage.

Toyota en VW populair
Opnieuw voeren Toyota en Volkswagen de lijst van meest gestolen auto’s aan. Het gaat om de modellen RAV4 en C-HR van het Japanse automerk. Vooral hybride en elektrische uitvoeringen waren het doelwit van criminelen. Onder de VW’s blijven de Polo en de Golf erg populair.

Grote steden
De meeste personenauto”s zijn vorig jaar gestolen in Den Haag (724 stuks). In Amsterdam waren dat er 678 en in Rotterdam 628. Daarmee is ruim eenderde van het totaal aantal autodiefstallen gepleegd in de drie grootste Nederlandse steden.

Verzekerd of niet?
Bij diefstal keert uw autoverzekering alleen uit als uw auto allrisk is verzekerd. Afhankelijk van de leeftijd van uw auto en de voorwaarden van uw verzekering krijgt u de nieuwwaarde of de dagwaarde uitgekeerd. Heeft u alleen een WA-autoverzekering of een beperkt cascoverzekering, dan is de schade voor uw eigen rekening.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp