Snellere afhandeling letselschade bij lichte verwondingen

Een letselschadeclaim indienen is vaak ingewikkeld en tijdrovend. Om daarin verandering te brengen, heeft brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars een manier ontwikkeld waarmee dat in de meeste gevallen een stuk efficiënter en sneller kan.

Per jaar worden er ongeveer 75.000 letselschadeclaims ingediend bij verzekeraars. In ruim 50.000 gevallen gaat het om relatief licht letsel. Om sneller een rechtvaardig schadebedrag vast te stellen, kan deze groep slachtoffers binnenkort gebruik maken van een rekentool om de hoogte van het smartengeld vast te stellen.

Smartengeldcalculator
De zogeheten Smartengeldcalculator is ontwikkeld in samenwerking met rechtsbijstandverzekeraars. De calculator wordt momenteel verder uitgebreid zodat ook andere schadeposten bij licht letsel kunnen worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan kosten die gemaakt zijn omdat een slachtoffer bepaalde werkzaamheden tijdelijk niet kan uitvoeren.

Minder belastend
In 2024 start er een pilot met deze uitgebreide Smartengeldcalculator. Omdat de procedure veel eenvoudiger is dan nu, verwachten de initiatiefnemers dat slachtoffers van letselschade het indienen van een claim minder belastend zullen vinden.

Zelf kiezen
Uit testen blijkt de Smartengeldcalculator in ruim 85% van de gevallen hetzelfde resultaat te geven als wanneer er – vaak lang – moet worden onderhandeld. Het gebruik van de tool is overigens nooit verplicht, het blijft het voor iedereen mogelijk om zelf te kiezen welke route hij of zij wil nemen.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe letselschadeverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp