Spaarrente overtroeft depositorente

Opmerkelijk nieuws: de hoogste spaarrente in Europa biedt spaarders momenteel meer dan de hoogste depositorente. Wat betekent dat voor de renteverwachting in 2024?

Gewoonlijk krijgt u meer rente op een spaardeposito dan op een gewone spaarrekening. Best logisch omdat het geld op een depositorekening niet vrij opneembaar is en dat op een spaarrekening wel. Daarom is het ook gebruikelijk dat de rente op een spaardeposito oploopt naarmate u het geld langer vastzet.

Tegenovergestelde
Precies het tegenovergestelde is momenteel het geval. Op de best renderende Europese spaarrekening krijgt u nu 4,0% rente, op de best renderende depositorekening 3,9%. Wilt u uw geld langer vastzetten, bijvoorbeeld voor drie of vijf jaar? Dan heeft u nóg minder rendement op uw geld.

Rentedaling
De oorzaak van deze ‘omgekeerde wereld’ is de verwachting dat de belangrijkste rentes in de loop van 2024 omlaag zullen gaan. Banken sorteren daar nu al op voor. Want stel dat u een bedrag voor langere tijd tegen een flinke rente vastzet. Dan maakt de bank verlies als de percentages dalen.

ECB versus economen
Het zal niet verbazen dat de Europese Centrale Bank een belangrijke rol speelt in deze ontwikkelingen. Toch heeft die gezegd vooralsnog niets aan de rente te veranderen. Toonaangevende economen voorspellen echter dat de rente vanaf komende zomer omlaag zal gaan.

Wat is wijsheid?
Wat u het beste kunt doen met uw spaargeld, is afhankelijk van veel factoren. Wilt u langere tijd verzekerd zijn van een vooraf vastgesteld rendement én heeft u het geld niet op korte termijn nodig? Dan kan een spaardeposito een goede optie zijn. Wilt u altijd over uw geld kunnen beschikken? Dan kunt u het beste sparen op een vrij opneembare spaarrekening.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht of wilt u eens met een specialist overleggen wat u het beste met uw spaargeld kunt doen? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met u mee.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp