Steeds vaker negatieve spaarrente

Opnieuw hebben enkele banken aangekondigd dat spaarders moeten gaan betalen voor het stallen van hun geld. Hoewel het gaat om spaarrekeningen met tenminste een kwart miljoen, maken veel mensen zich zorgen. Ze zijn bang dat ze binnenkort ook voor kleine spaarbedragen moeten gaan betalen.

Die kans is gelukkig niet erg groot. En als we al moeten betalen om te mogen sparen, dan zal dat niet veel zijn. Banken willen namelijk niet het risico lopen dat klanten hun geld massaal opnemen. Daardoor zouden ze namelijk flink in de problemen kunnen komen.

Vergrijzing
Dat banken nog nauwelijks spaarrente uitkeren of zelfs negatieve rente rekenen, komt vooral omdat ze zelf rente moeten betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Ook de vergrijzing drukt de rente. Volgens economen remt het de economische groei. Daardoor is de inflatie lager, wat ook weer effect heeft op de rente.

€ 2 miljard
Overigens hebben Nederlanders ook in het derde kwartaal van dit jaar weer goed gespaard. Weliswaar niet zo extreem als afgelopen voorjaar, maar toch nam het totale bedrag op spaarrekeningen van juli tot oktober toe met zo’n € 2 miljard.

Aflossen
Wilt u dat uw geld beter rendeert dan de nagenoeg 0% die u aan spaarrente ontvangt? Er zijn alternatieven. U kunt bijvoorbeeld overwegen om leningen – waaronder ook de hypotheek – af te lossen. U betaalt immers meer rente dan u krijgt. Door af te lossen, is uw rendement groter. Anderzijds neemt uw financiële buffer wel af.

Andere mogelijkheden
U kunt er ook voor kiezen om uw geld tijdelijk vast te zetten in een spaardeposito. Ook dan krijgt u geen hoge rente, maar wel meer dan op een spaarrekening waarbij u op elk gewenst moment over uw spaargeld kunt beschikken. Een derde optie is beleggen. Dat kan veel betere rendementen opleveren, maar u loopt ook het risico op verlies, in het ergste geval van de gehele inleg.

Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u eens sparren over de beste besteding van uw spaargeld? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp