Vrijstelling overdrachtbelasting beperkt tot 4 ton

De eenmalige vrijstelling van de overdrachtbelasting voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar wordt waarschijnlijk begrensd. Minister Kajsa Ollongren van Woningmarkt past haar voorstel aan om de linkse oppositiepartijen tegemoet te komen.

Wie een woning koopt die duurder is dan € 400.000, moet daardoor alsnog 2% belasting betalen. Wie zo’n duur huis kan kopen, hebben geen subsidie in de vorm van belastingvrijstelling nodig, vinden de oppositiepartijen. De minister gaat hierin mee omdat de kans anders groot is dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel tegenhoudt.

1 januari 2021 vs. 1 april 2021
Zo het er nu uitziet, gaat er vanaf 1 januari 2021 een algehele vrijstelling van de overdrachtsbelasting gelden voor de genoemde groep. Deze wordt dan op 1 april 2021 begrensd tot het genoemde bedrag van € 400.000. Zoals gezegd moet de Eerste Kamer de wetswijziging nog wel eerst goedkeuren.

Ook doorstromers profiteren
Niet alleen starters, ook doorstromers tot en met 35 jaar kunnen dan van de regeling profiteren. Het is voor de fiscus namelijk te ingewikkeld om te controleren of iemand zijn eerste, tweede of derde huis koopt. Om de regeling uitvoerbaar te maken, kiest het kabinet daarom voor een leeftijdsgrens.

Duizenden euro’s
De regeling kan huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar duizenden euro’s schelen. Op een huis van € 325.000 – de grens van de Nationale Hypotheekgarantie in 2021- scheelt het 2% x € 325.000 = € 6.500. Nu moet de koper dit bedrag nog zelf financieren met bijvoorbeeld spaargeld.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over een ander onderwerp dat samenhangt met het kopen van een huis? Bent u op zoek naar een passende (starters)hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp